Mai multi europarlamentari cer Comisiei Europene să facă plângere la CJUE împotriva Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen

de: Anca Lupescu
13 12. 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta problema respingerii României în spațiul Schengen în cadrul Consiliul European. Șeful statului a mai spus că este greu de crezut că Austria se va răzgândi cu privire la votul prin care s-a opus aderării țării noastre la Schengen, conform datelor din prezent. Marți seara, 13 decembrie, are loc ședința în care se discută despre blocarea aderării României la Schengen.

A început ședința privind blocarea aderării României la Schengen

Update 13 decembrie, ora 20.50. Eurodeputații români și bulgari cer Comisiei Europene să facă plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei, țară care a blocat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Austria și Țările de Jos au abuzat de dreptul lor. Comisia Europeană are parâghii pentru a reacționa. Bulgaria nu are nevoie de asigurări din partea oficialilor europeni, ci de acțiuni concrete. Așa că vă întreb, dna Ilva Johansson, ce va face Comisia Europeană, depuneți plângere la Curtea de Justiție pentru modul în care Austria a încălcat acest principiu fundamental al cooperării loiale?, a întrebat eurodeputata bulgară Elena Yoncheva.

„Subiectul extinderii spațiului Schengen trebuie să fie pe ordinea de zi a ședinței Consiliului European. Această temă nu poate fi închisă după votul Consiliul JAI, nedrept la adresa României și Bulgariei.

Vetoul Austriei nu are nimic de-a face cu politica europeană. Această practică cinică a Austriei pune la îndoială credibilitatea europeană. Aștept, așadar, de la șefii de state care se întrunesc la Consiliul European să găsească o soluție.

Ceea ce s-a întțmplat nu face decât să dea apă la moară extremiștilor”, a spus și Dacian Cioloș.

„Bulgaria și România așteaptă deja de 11 ani să adere la Schengen. În tot acest timp, s-au schimbat multe lucruri, din păcate nu și atitudinea dață de România și Bulgaria. Cetățenii noștri nu sunt europeni, sunt cetățeni de mâna a doua?

Am plătit mult pentru a ajunge unde ne aflăm acum, vrem să continuăm pe acest drum european, nu putem avea două Europe și standarde diferite pentru cetățenii din comunitatea europeană. Trebuie să facem posibil ca 2023 sa fie anul aderării pentru România și Bulgaria, a spus eurodeputatul bulgar Ilhan Küçük.

„Oamenii din România trebuie să fie membri ai Schengen. România a făcut tot ceea era necesar pentru acest drept, a securizat frontierele, a securizat justiția (…) Absolut toate evaluările Comisiei Europene și ale experților confirmă că România este pregătită și că prezența ei în Schengen face mai sigură UE, dar cu toate acestea votul din Consiliul JAI a fost unul negativ.

Dezaprobăm acțiunea nejustificată a Austriei. Cifrele și argumentele sunt în favoarea noastă. România nu este o sursă a migrației ilegale, nu a fost niciodat”, a transmis eurodeputatul  Siegfried  Mureșan.

Update 13 decembrie, ora 19.15. A început ședința în care se dezbate felul în care Austria a blocat aderarea României la Schengen.

„Am securizat frontierele, am reformat Justiția astfel încât MCV să fie ridicat, îndeplinim toate condițiile. Am reușit să avem sprijinul a 25 de state, este o nedreptate la adresa oamenilor. Cifrele sunt în favoarea noastră. România nu este sursa migrației, nu a fost niciodată”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Poți urmări mai jos dezbaterea din Parlamentul European:

Iohannis va vorbi în Consilul European despre aderarea României la Schengen

Update 12 decembrie, ora 20.45. Șeful statului a transmis un mesaj pe pagina de Facebook, spunând că există câteva realizări notabile ale României, precum eliminarea MCV și schimbarea de poziție a Olandei și Suediei față de subiectul aderării țării noastre la Schengen.

„România a primit un NU nemeritat din partea Austriei pentru o chestiune pe care nu noi am cauzat-o. Dar în politică suntem aleși pentru a rezolva problemele națiunii. Acest vot nu mă face să dau înapoi și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen.

Mă voi implica total pentru că integrarea României în spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și obiectivul meu personal. În decursul acestui an, am avut câteva realizări notabile, am reușit eliminarea MCV, am reușit să convingem Olanda și Suedia să-și schimbe opinia față de România în dosarul Schengen.

Așa cum am rezolvat aceste chestiuni, sunt convins că vom găsi soluții și mai departe cu partea austriacă”, a scris Klaus Iohannis pe pagina de Facebook.

Șeful statului a spus că va discuta în Consiliul European despre decizia Austriei de a își exercita dreptul de veto privind aderarea României la Schengen.

„Un nou vot va fi doar atunci cand se întrunește Consiliul JAI și privind datele din acest moment este greu de crezut că va exista o schimbare de opinie la partea Austriacă”, a spus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat Austria pentru că a blocat aderarea țării noastre la Spațiul Schengen fără pașapoarte al UE, calificând această acțiune drept „inexplicabilă”, „regretabilă” și „nejustificată”.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, într-un mod inexplicabil și greu de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus Iohannis într-o declarație, a cărei copie tradusă a fost transmisă Euronews.

„Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei (…) riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atâta nevoie, mai ales în actualul context geopolitic”, a adăugat el, referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.

În plus, România și-a rechemat propriul ambasador în Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări, un gest politic care, potrivit Ministerului român de Externe, subliniază „dezacordul ferm” al țării cu decizia Austriei și sugerează că relațiile diplomatice se vor diminua.

Olanda a votat negativ aderarea Bulgariei la Schengen

Olanda a susținut candidatura României, dar s-a opus celei a Bulgariei, din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept.

Admiterea de noi membri Schengen necesită un vot în unanimitate.

Pe de altă parte, atât Austria, cât și Olanda au aprobat candidatura Croației, țară care a intrat în Uniunea Europeană la șase ani după România.

Croația va adera la Schengen începând cu ianuarie 2023.

Rezultatul negativ de joi a fost o grea lovitură politică pentru țara noastră, care a câștigat un sprijin puternic din partea Comisiei Europene, a Parlamentului European și a majorității țărilor UE, inclusiv a Germania și Franța.

Comisia a insistat în repetate rânduri asupra faptului că România este pregătită să facă parte din Schengen după ce a îndeplinit toate condițiile tehnice și juridice, inclusiv gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească.